SP Hoofdkantoor - Amersfoort


Met het hergebruik van het voormalige kantoor van de Rabobank is een belangrijke doelstelling bereikt: de realisatie van een nieuw kantoorgebouw op een duurzame en relatief milieuvriendelijke manier. De bestaande bouw verkeerde in matige staat. Na onderzoek bleek het gebouw echter uitermate geschikt te zijn voor verbouwing tot een modern kantoor.

We vonden inspiratie bij de grootschalige kantoren, maar ook de meer historische, villa-achtige bebouwing in de omgeving. Resultaat: een wit gestukadoorde kantoorvilla. Met zijn transparante gevel en helder ingedeelde kantooromgeving oogt het gebouw modern, strak en sober. Het hoofdkantoor heeft daarmee hetzelfde no-nonsense karakter als de SP in de politiek heeft.

Een opvallend element is het centrale trappenhuis: de spil tussen beide kantoorvleugels. Het oude trappenhuis is vergroot en transparant gemaakt. Door het volume uit te bouwen, te verhogen en in glas uit te voeren, is bovendien een soort lantaarn ontstaan, die in het donker oplicht. Binnenin is op twee zijden van de liftschacht de bekende rode tomaat geschilderd. Meer informatie

Foto's: Norbert van Onna.
toon meer informatie